Yosakoi (よさこい) is een unieke en energieke dansstijl, waarin traditionele bewegingen uit Japanse festivaldans gecombineerd worden met moderne choreografie. De stijl is in 1954 ontstaan in de stad Kōchi. Het woord “yosakoi”, wat in het Japans “kom in de nacht” betekent, is afkomstig van een lied dat in die streek destijds erg populair was. In de loop der jaren werd de term geassocieerd met de moderne volksdans.

Sapporo_main_yosakoi © Sapporo Tourism Official Website

Bij yosakoi wordt er traditionelerwijs gebruik gemaakt van houten kleppertjes genaamd naruko en wordt er gedanst op tabi, Japanse teenschoenen. Kostuums zijn meestal opvallend en kleurrijk, wat goed past bij de festivalsfeer. Verder danst men vaak in historische kledij met een moderne draai, maar ook mode of popcultuur kunnen een bron van inspiratie vormen. De muziek bevat eveneens vaak een mix van allerlei traditionele instrumenten en moderne elementen.

Net als de muziek, kan de choreografie uiteenlopen van traditioneel tot modern, of een combinatie van beide. De officiële yosakoidans is gebaseerd op het nummer genaamd “Yosakoi Naruko Dancing”, gemaakt door Takemasa Eisaku. Samen met het oude zeemanslied sōran bushi zijn ze ook nu nog van grote invloed op de dansstijl. Teams zijn echter helemaal vrij om hun eigen invulling aan yosakoi te geven, of ze met kracht dansen of juist sierlijk. Ook in attributen bestaat er een grote verscheidenheid; in plaats van (of in combinatie met) naruko kan er gedanst worden met waaiers, parasols, lampionnen, vlaggen, enzovoort. Ook de kleding kan uit meerdere lagen bestaan om halverwege een nummer een verrassend effect te creëren door een nieuwe laag te onthullen.

Yosakoi wordt opgevoerd bij festivals en evenementen. Er bestaan ook speciale yosakoi festivals die door heel Japan gehouden worden, waarvan het Yosakoi Sōran Festival de grootste is en sinds 1992 jaarlijks wordt gehouden in Sapporo. Naast de competitiestrijd en de presentaties van eigen choreografieën, bieden deze festivals ook de mogelijkheid om met meerdere teams samen te dansen. Sou odori zijn letterlijk algemene dansen, die voor iedereen vrij zijn om te leren. Middels deze dansen kunnen teams met zijn allen tegelijk optreden en elkaars energie versterken. Dit saamhorigheidsgevoel, samen met de positieve energie die erbij vrijkomt, vormt de kern van wat yosakoi is.