KennismakingNatascha
Hallo iedereen! Ik ben Natascha en ik wil je voorstellen aan het enige echte yosakoiteam van Nederland: Raiden! Yosakoi is een vorm van Japanse festivaldans waarin veel vrolijke en sierlijke, maar ook krachtige bewegingen voorkomen. Het is een stijl die door grote groepen mensen wordt gedanst en waar jong en oud met veel plezier aan kan deelnemen. (voor meer informatie, zie “Over Yosakoi”)

Zelf heb ik in 2010 kennis gemaakt met deze vorm van dans en was zo onder de indruk van de vreugde en het groepsgevoel, dat ik besloot om mee te doen met het dansteam van de universiteit van Nagasaki, Toppuu (突風). Bij dit team heb ik veel geleerd en vooral veel lol gehad. Bij mijn terugkomst in Nederland miste ik dit gevoel zo erg, dat ik besloot mijn eigen team op te richten.


Van “Tanuki” naar “Raiden”
In februari 2011 was het zover en begonnen wij onze activiteiten met slechts een handjevol leden onder de tijdelijke naam “Tanuki” (vernoemd naar de studievereniging voor Japanologie en Koreanistiek, LSVJK Tanuki). De winterkoude trotserend trainden wij met slechts zeven meisjes en één jongen twee keer per week buiten op een speelpleintje. Veel mensen liepen voorbij en zaten met interesse te kijken naar dat groepje mensen dat allemaal rare Japanse kreten eruit gooide terwijl ze aan het dansen waren. In het begin was het misschien een beetje onwennig, maar al snel vond iedereen zijn draai. We maakten ons de onder yosakoiteams welbekende sōran bushi (ソーラン節 ) meester en we waren klaar voor ons debuut.

Als definitieve naam van het team kozen we voor “Raiden”. Veel yosakoiteams hebben een naam die refereert naar natuurelementen en zo ook die van ons; Raiden (雷電) is Japans voor donder en bliksem, wat natuurlijk goed past bij het luide geschreeuw en de energie waarmee we dansen. Daarnaast is een alternatieve lezing van raiden (ライデン) de naam van de stad waar we zijn gevestigd, namelijk Leiden.


Debuut en groei
 Dokkoisho2011JapanmarktOptreden Raiden tijdens de Japanmarkt, 2011

Ons debuut vond plaats tijdens de Japanmarkt van 2011. We mochten optreden in het Museum van Oudheden; het was geweldig om met een Egyptische tempel op de achtergrond al schreeuwend en dansend yosakoi in Nederland te mogen introduceren! Gelukkig werd ons harde werk gewaardeerd en konden we een enorme groei doormaken. We mochten op steeds meer plaatsen optreden, waaronder animeconventies en andere Japan-gerelateerde evenementen. We ontwierpen nieuwe outfits en creëerden een eigen logo, waar de bliksem van onze naam in terug te zien is. Naast het aanleren van bestaande yosakoidansen hebben we ondertussen ook drie eigen choreografieën gemaakt: op een mix van muziek uit Super Mario Galaxy, op Rising van de Yoshida Brothers en op een nummer van onszelf.

Ook kwamen er steeds meer nieuwe leden zich bij het team voegen en zoals je op de ledenpagina kan zien zijn we inmiddels tot een grote, gezellige vereniging uitgegroeid. Tussen trainingen en optredens door houden we geregeld leuke activiteiten met z´n allen, waaronder hutspot eten op 3 oktober, SinterRaidenKlaas, het 48-uursfeest tijdens de jaarwisseling en ons zomerkamp!

Groepsfoto
Ben je regelmatig in de buurt van Leiden en lijkt het je leuk om met een gezellige groep mensen te dansen en lol te hebben, neem dan contact met ons op en kom vooral eens een keertje kijken en meedoen. Geloof me, er gaat een daverend nieuwe wereld voor je open!